Kraniosakrální terapie

Metodu uvedl na scénu na začátku 20. století pod názvem kraniální osteopatie americký lékař William Sutherland. Při své lékařské praxi si povšiml, že lebeční švy nejsou pevné spoje, jak se v té době všeobecně předpokládalo, a že kraniální (lebeční) kosti vykonávají jistý periodický pohyb. Kraniosakrální systém je polozavřený, hydraulický systém obsažený uvnitř tuhé, voděvzdorné membrány (dura mater), která obaluje mozek a míchu. Důležitou funkcí tohoto systému je produkce, oběh a zpětné vstřebávání cerebrospinální tekutiny (mozkomíšní mok). Tato tekutina je produkována uvnitř kraniosakrálního systému a udržuje fyziologické prostředí, ve kterém se mozek, mícha a celý nervový systém vyvíjí, žije a funguje.

Systém tekutin a tkání v jádru těla, které se projevují rytmickým pohybem se nazývá „primární dýchací systém“. Je to manifestace životní síly a každá buňka se projevuje tímto respiračním pohybem v průběhu svého života. Hlavním záměrem kraniosakrální práce je povzbuzovat tento rytmický pohyb, jako projev zdraví a navrátit primární dechový pohyb tam, kde byla stagnace nebo omezení pohybu a podporovat jeho rozvoj.

Po navození kraniosakrálního rytmu se postupně uvolňuje a rozhýbává týlní oblast, kostrč, křížová kost, nohy, spona stydká, bránice, hrudní kost, čelní kost, temenní kost, týlní kost, spánkové kosti, ramena a jazylka. Některé hmaty se opakují, podle subjektivních potíží klienta. Hmaty jsou bezbolestné, jemné a velmi příjemné.

Při terapii má klient zavřené oči a postupně se dostává do stavu hluboké relaxace, ve kterém dochází k aktivaci dřímajících samoléčebných schopností organismu. Dochází k výrazné regeneraci tělesných tkání a harmonizaci celého organismu. Tato metoda je vhodná prakticky pro každého, kdo ocení nádherný prožitek ve stavu hluboké relaxace a harmonie.